#
  • 02155580061
  • تهران - خیابان خیام شمالی -نرسیده به چهارراه گلوبندک - ساختمان 999 - طبقه اول - واحد 10
#

بلسان تولو و بلسان پرو: گرم و مخملي

از بين مواد معطري که متعلق به آب و هواي خنک هستند و ما را به سرزمين هاي رويايي مي برند بلسان پرو و بلسان تولو هستند. عطرهايي که حاوي اين دو ماده هستند کاراکتري شاهانه، گرم و مخملي دارند.
بلسان ها چه هستند؟
تفاوت بين صمغ و بلسان عطرسازي مربوط است به شکل ظاهري آنها: مواد صمغي جامد شکل هستند همان قطرات چسبناکي که از پوسته برخي درختان به بيرون تراوش مي کنند. بلسان ها موادي هستند که الزاماً به صورت ترشح درختان نمي باشند و غالباً از تخمدان گل ها يا شاخه بوته ها به دست مي آيد. بلسان به تنهاي به معناي صمغ غني از اسانس روغني ست. وقتي از درختان صمغ مي گيريم يک برش کوچک در پوسته آن ايجاد مي کنيم تا يک صمغ چسبناک تيره رنگ بيرون آيد. سپس معمولاً به صورت بخار تقطير شده يا در خلاء تقطير مي شود تا روغني حاصل شود که ما آنرا به نام بلسان مي شناسيم.

#

منشا و کاربرد :Myroxylon Balsamum
بلسان پرو از درخت Myroxylon به دست مي آيد که در زبـان يونـاني با عنوان «چوب معطر» شناخته مي شود به علاوه از اين درخت بلسان تولو هم به دست مي آيد. بلسان تولو از نظر نوع توليد و پروفايل عطري با بلسان پرو متفاوت است. بلسان تولو کمي معطرتر و خنک تر از بلسان پرو است. به علاوه گونه اي که بلسان تولو از آن به دست مي آيد toluiferum HBK Myroxylon نام دارد. اين درخت عمدتاً در آمريکاي جنوبي و جزاير هند غربي پرورش مي يابد هر چند به ديگر نقاط دنيا هم راه پيدا کرده است. امروزه کشور السالوادور صادر کننده اصلي بلسان پرو است.
جالب است بدانيد که نام بلسان پرو در واقع ربطي به کشور پرو ندارد چون درختي که اين بلسان از آَن به دست مي آيد اصلاً بومي پرو نيست و فقط در ابتدا از بنادر سيما و کالائو در پرو به اروپا صادر شد. درخت Myroxylon يک گونه بسيار مهاجم است و وقتي در مناطق حاره اي پرورش داده شد به دليل عدم وجود دشمنان طبيعي اش به سرعت رشد و گسترش يافت و با شرايط محيطي و نور متفاوت مناطق جديد خود را منطبق کرد. نام بلسان تولو برگرفته شده از نام افراد قبيله کلمبيايي که در منطقه اي زندگي مي کردند که امروزه با نام تولو (Tolu) شناخته مي شود، منطقه اي کوچک در شمال کلمبيا در کنار درياي کارائيب. مردمان اين منطقه در واقع اولين افرادي بودند که بنابر روايات مورخان اسپانيايي از بلسان تولو استفاده مي کردند. Myroxylon در قرن 17 وارد اروپا شد.استفاده از بلسان پرو در پمادهاي ضدخارش، صابون ها، شوينده ها، کرم ها، لوسيون بدن، اسپري مو، محصولات ضد شوره، شربت سرفه و اسپري هاي بهداشتي تنها بخش کوچکي از کاربرد بلسان پرو است. به علاوه اين ماده به صورت موفقيت آميزي از سوي دندانپزشکان به عنوان آلوئوليت پس از کشيدن دندان به کار رفته در حاليکه Myroxylon از فعاليت باکتري Mycobacterium tuberculosis (باکتري عامل بيماري سل) و باکتري H.pylori جلوگيري مي کند.


#

پروفايل عطري
بلسان تولو داراي ترکيبات صمغ دار معطري ست که سه چهارم اين ماده را تشکيل داده اند و حاوي تقريباً 15% اسيد سيناميک و اسيد بنزوئيک و حدود 40% بنزيل و استرهاي مرتبط با اين اسيدهاي آزاد است. روغن فرار هم به مقدار خيلي کم وجود دارد، به علاوه استيون، کومازين و وانيلين هم وجود دارند. صمغ تولـو از طريـق ايجـاد برشي روي پوستـه درخت به دست مي آيد که از ايـن شکاف يک ماده نيمه مايع قهوه اي – زرد يا ماده نيمه جامد به شکل قطره حاصل مي شود. وقتي اين ماده سرد شود مثل سنگ سخت مي شود و براي استفاده در صنعت عطرسازي و دارويي ذخيره مي شود. صمغ خشک رايحه پيچيده اي دارد که بيشتر آنها را رايحه وانيلي دارچيني تشکيل داده اند در حاليکه در عين حال رايحه گلدار لطيف و ملايمي دارد. از سوي ديگر بلسان پرو ماده اي ست به رنگ قهوه اي تيره به حالت نيمه مايع با رايحه وانيلي دارچيني که نت پايه آن بوي ملايم زيتون سبز را دارد ، رايحه اي زميني و کمي تلخ. شيوه توليد آن از درخت Myroxylon تفاوت دارد: بلسان موجود در پوسته از طريق جوشاندن به دست مي آيد. اين صمغ جذب پارچه اي مي شود که دور درخت پيچيده شده و سپس اين پارچه در آب جوشانده مي شود. بلسان طبيعي و سنگين در آب ته نشين مي شود و آب از آن جدا مي شود. تقريباً سالانه يک کيلوگرم بلسان از هر درخت به دست مي آيد.
هر دوي اين بلسان ها داراي رايحه اي ملايم هستند و در عين حال پخش بوي فراواني داشته و کاراکتر متمايزي دارند. آنها باعث دوام بيشتر و طولاني تر رايحه هاي گل ها شده و به خاطر ويژگي هاي خاص شان وقتي در حجم زياد به کار مي روند و رايحه اي نيمه شرقي يا شرقي – گلدار به وجود مي آورند.

#

عطرهاي حاوي بلسان پرو و تولو
يکي از عطرهاي فوق العاده حاوي بلسان، Tolu perfume by ormonde jayne نام دارد. پخش بوي بلسان بقيه رايحه هاي عطر را تحت تاثير خود قرار داده و کاراکتر چند حالته اي به اين عطر طلايي رنگ مي دهد. عطر vol de nuit برند Guerlain هم حاوي رايحه شاهانه بلسان پرو است؛ آکورد شرقي زير نت سبز بالا، پخش بوي فوق العاده اي به عطر داده است. در بين عطرهاي کلاسيک عطر Shalimar Eau de cologne که به مقدار خيلي کم حاوي بلسان پرو مي باشد يک کاراکتر وانيلي تاريک به عطر داده هر چند که نسبت به رايحه عميق، دودي و چرمي عصاره وانيل، سبک تر است. تاثير مشابهي در عطر عميق، تاريک و تند Youth Dew of lauder دهه 1950 نيز به کار رفته است. عطر Baume Tolu by Esteban به خوبي ويژگي صمغ دار بلسان تولو را منعکس کرده است. از بلسان پرو در عطرهاي Elixie des merveilles و parfum des merveills استفاده شده که ويژگي شيرين، مرموز و تقريباً چايپري را به همراه نتهاي سبک بالا ايجاد کرده است. Patricia de Nicolai در هر دو عطر Sacrebleu و Sacrebleleu Intense از بلسان پرو استفاده کرده که حالتي مدرن و شرقي قابل تحمل در عطر به وجود آورده اما از عطرهاي کلاسيک هم خيلي متفاوت نيست. در عطر Bal a Versailles by jean Desprez از دو ماده بنزويين و بلسان تولو استفاده شده که حالت معنوي به عطر داده البته رايحه ساده سدار هم اين ويژگي را تقويت کرده است. مقدار کمي از اين بلسان ها حالت لوکس و شاهانه اي به عطرها مي دهد.

#

پروفايل عطري
بلسان تولو داراي ترکيبات صمغ دار معطري ست که سه چهارم اين ماده را تشکيل داده اند و حاوي تقريباً 15% اسيد سيناميک و اسيد بنزوئيک و حدود 40% بنزيل و استرهاي مرتبط با اين اسيدهاي آزاد است. روغن فرار هم به مقدار خيلي کم وجود دارد، به علاوه استيون، کومازين و وانيلين هم وجود دارند. صمغ تولـو از طريـق ايجـاد برشي روي پوستـه درخت به دست مي آيد که از ايـن شکاف يک ماده نيمه مايع قهوه اي – زرد يا ماده نيمه جامد به شکل قطره حاصل مي شود. وقتي اين ماده سرد شود مثل سنگ سخت مي شود و براي استفاده در صنعت عطرسازي و دارويي ذخيره مي شود. صمغ خشک رايحه پيچيده اي دارد که بيشتر آنها را رايحه وانيلي دارچيني تشکيل داده اند در حاليکه در عين حال رايحه گلدار لطيف و ملايمي دارد. از سوي ديگر بلسان پرو ماده اي ست به رنگ قهوه اي تيره به حالت نيمه مايع با رايحه وانيلي دارچيني که نت پايه آن بوي ملايم زيتون سبز را دارد ، رايحه اي زميني و کمي تلخ. شيوه توليد آن از درخت Myroxylon تفاوت دارد: بلسان موجود در پوسته از طريق جوشاندن به دست مي آيد. اين صمغ جذب پارچه اي مي شود که دور درخت پيچيده شده و سپس اين پارچه در آب جوشانده مي شود. بلسان طبيعي و سنگين در آب ته نشين مي شود و آب از آن جدا مي شود. تقريباً سالانه يک کيلوگرم بلسان از هر درخت به دست مي آيد.
هر دوي اين بلسان ها داراي رايحه اي ملايم هستند و در عين حال پخش بوي فراواني داشته و کاراکتر متمايزي دارند. آنها باعث دوام بيشتر و طولاني تر رايحه هاي گل ها شده و به خاطر ويژگي هاي خاص شان وقتي در حجم زياد به کار مي روند و رايحه اي نيمه شرقي يا شرقي – گلدار به وجود مي آورند.